2014. július 24., csütörtök

DIY Tribal Purse Tutorial

Note: I did not have time to translate this post in English yet. If you need it, leave a comment, and I will translate this post first! Thank you for your understanding! J

Szinte mindannyiunk szekrényében van egy-két olyan cucc, amit képtelenek vagyunk kidobni, mondván, hátha egyszer még felvesszük. Aztán szép lassan beletörődünk az elkerülhetetlenbe, hiszen miért foglalja a helyet, ha egyszer nem is használjuk. Én is így voltam ezzel a szoknyával. Imádom a mintáját, de képtelenség normálisan viselni; gyakorlatilag csak állni lehetett benne, mert minden egyes lépésnél feljebb csúszott, és egyébként is iszonyat rövid volt. Szerintem nem érdemes egy ruhához csak azért ragaszkodni, mert jól néz ki, de nem is érezzük benne jól magunkat. Úgysem fogjuk hordani. Ilyenkor vagy továbbadom az adott darabot, vagy, mint ebben az esetben, átalakítom.

A mai posztban egy mintás szoknyából készített táska elkészítésének a lépéseit mutatom be- hátha kedvet kaptok a kísérletezgetésekhez. :)


 A táska elkészítéséhez a következő kellékeket használtam fel:

 • mintás anyag (nagyobb darab: kb. 28X40 cm; kettő kisebb darab: 28X20 cm)
 • műbőr darabok
 • műbőr szíj (egy vastagabb és egy fonott)
 • cipzár
 • fém táskadísz
 • olló
 • varrógép
 • színes cérnák
 • ragasztó
 • vonalzó
 • szabó kréta
 • táskalánc
 • mágneses zár
 • öltésbontó
 • vastagabb papír
 • 2 db erős szerelőkarika
Magyarázat a felhasznált anyagokhoz: a vastagabb pánt egy táska túl hosszú füléből származik (ennyit kellett levágnom, hogy megfelelő hosszúságú legyen). A fonott szíj egy öv része volt. A szíj mellett kettő lánc is lógott az övön, nem igazán volt szép, de láttam benne fantáziát későbbi DIY projektekhez, szóval elhoztam az üzletből. A bőrdarab egy szoknyakurtításból származik; ennél az átalakításnál egyébként nem szükséges ennyi, elég kb. 2X2 centiméteres darabka is.

Bár én főleg már meglévő kelléket használok, a legtöbb hozzávalót be lehet szerezni szaküzletekben. Műbőrt kárpitosnál, fémdíszeket hobbiboltban, varráshoz szükséges eszközöket rövidáru üzletekben vehetünk. 

1. A műveletet a szoknya szétbontásával kezdtem, vagyis minden öltést, ami az anyagdarabokat összetartotta, szétszedtem. Ez elég hosszú (és unalmas) folyamat volt. Végeredményként kaptam egy nagyobb darab anyagot, kettő, körülbelül a legnagyobb darab felét kitevő anyagok (a szoknya első fele), 4 db bújtató, 1 cipzár, és kisebb anyagdarabok (ezeket nem használtam most fel, de eltettem őket, hátha jók lesznek még valamire...)

2. A szoknya anyagát először is egyenesre szabtam, hogy a szegélyek merőlegesek legyenek egymásra. Így sokkal egyszerűbb a további varrás.

3. A cipzár bevarrása következett. A legnagyobb anyagot  méretre szabtam (28X40 cm), majd kifordítva kettéhajtottam az anyagot. Gombostűvel hozzátűztem a cipzárt, majd varrógéppel hozzávártam az anyaghoz.

4. A táskaláncot az övbújtatókból kialakított hurkokba bujtattam be, majd ezt a táska oldalához varrtam. Kifordítva összevarrtam a táska oldalait.

5. A két kisebb anyagot (28X20 cm) összevarrtam a táska testéhez hasonló módon. Ebből lett a táska fedele.

6. Hogy merevebb legyen a táska fedője, vastagabb papírlapokat varrtam az anyagba. A fedőt ezután hozzávarrtam a táska eddig elkészült részéhez.

7. A bőrszíj elkészítésének lépései a következők képenként:
 1. A fémdíszt a bőrszíjhoz illesztve lemértem, hogy mekkora részt kell levágni belőle.
 2. Egy tollal vagy filccel bejelöltem a vágás helyét.
 3. Ollóval levágtam a felesleges részeket.
 4. Öltésbontóval két is bemetszést ejtettem a szíjon, majd bedugtam a mágneszár két kis lábát (alátét nélkül).
        5.   Ráhelyeztem a lábakra az alátétet.
        6.   Egy fogóval ráhajtottam a lábakat az alátétre.
        7.   A bőrszíj alsó része- ez néz a táska felé.
        8.   A bőrszíj felső része.

8. A bőrszíjat pár öltéssel rávarrtam a táskafedélre. 

9. A táska belsejébe ragasztóval beragasztottam a bőrdarabot. Száradás után öltésbontóval két bemetszést ejtettem rajta, majd ide bedugtam a mágneszár másik felét. Ráhelyeztem az átétet fogóval ráhajtottam, és kész is lett a táska zárása.

10. A bőrszíj túllógó részét a táska hátoldalához varrtam.

11. A láncot egy fogó segítségével középen szétszedtem, majd betoldottam ezzel a fonott bőrszíjjal. Ez azért praktikus, mert a bőrszíj nem fogja annyira nyomni a vállamat, és hosszabb is lesz a táska füle, így átvetve is tudom hordani.  
12. A bőrszíj végét átbújtattam az utolsó láncszemen, majd egy erős szerelőkarikával fogtam össze, hogy ne jöjjön szét.

Íme, a kész táska:

Semleges színekkel viselve a legjobb:


Ti miként látnátok újra szívesen nem használt ruháitokat? Kommentekben várom a válaszokat! :)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése