2015. április 11., szombat

How to save a messed up refashion? Vol. 1: Denim shirt bleaching


Sometimes when you make a DIY project, it's not sure you'll get the result you plan (or something go terribly wrong and everything is ruined!) It's happen with me too, I just didn't write about it on the blog yet. Fortunately I don't have too much messed up DIYs. There were some projects which were dead ducks, but usually I could make the best from a bad situation.

The protagonist of today's post is a simple denim shirt. My twin sister bought it in a thrift shop, she wanted to refashion it (she planed a take in and dying- you can see the shirt dyed on the pic below). She didn't get the color she wanted, so she gave up her project, and gave the shirt to me. The shirt was only 100 HUF (~0,33 €), so I bravely started to do my refashion plans. :)


Mikor az ember alkot ezt-azt, néha -tapasztalatlanságból vagy gyakorlatlanságból- nem minden úgy alakul, ahogy azt fejben eltervezte. Így van ez velem is; csak eddig még nem írtam az elrontott projektjeimről. Szerencsére nincs ezekből túl sok, de azért akad egy-kettő, sajnos olyan is, ami menthetetlen volt. Legtöbbször sikerült valami jót kihozni a rosszból, ilyen lesz a ma bemutatásra kerülő ruhadarab is. 

A mai poszt szerencsétlenül járt főszereplője egy farmerhatású ing. Ikertesóm vette, ő szerette volna átalakítani eredetileg (szűkítést és festést tervezett- az alsó képen láthatjátok már befestve). A festés nem azt a színt hozta, amit szeretett volna, és végül úgy döntött, hogy nem szeretne többet az inggel foglalkozni, így azt átpasszolta nekem. Összesen 100 forint volt ez az ing, szóval bátran vágtam az átalakításba. :)
I already had a similar shirt, and I didn't like the color either, so I bleached the whole thing in the washing machine (pic below).

Nekem már volt hasonló ingem, a szín sem jött be nagyon, így kihipóztam (mosógépben ilyen szép, egyenletesen jött ki a szín- lásd alsó képen).
I had different plans with the shirt. It had a masculine aspect, so I wanted to make it a little more girlish. I really like the polka dot pattern; which gives an exciting twist to any dress. I twisted the concept too: small heart shapes instead of dots. I thought I'll try the bleach-stamping. Originally I wanted stamping with fabric paint, but I almost ran out of the paint, and it did not dye the fabric of the shirt either. Maybe because of the bleaching...

So I started to learn about bleach-stamping (i.e. I started browsing Pinterest). First I tried it on a rag t-shirt. The hearts appeared perfectly! I tried various stamps, such as a simple eraser, a glue stick, foam sheet ( I cut out a heart shape from the foam, and glued to a cork). Finally I chose the foam-stamp, surprisingly it had the best results.


Nekem már más elképzeléseim voltak az inggel. Maszkulin jellege miatt kicsit nőiesebbre szerettem volna varázsolni.  A pöttyös holmik nagyon bejönnek, adnak egy jópofa csavart a legegyszerűbb holminak is. Végül én is csavartam egyet a koncepción: sima pöttyök helyet szívecskéket akartam. Gondoltam kipróbálom a hipós nyomdázást. Eredetileg fehér Darwi textilfestékkel akartam pecsételni, de sajnos már nem volt elegendő az üvegben, ráadásul nem is nagyon fogta be az ing anyagát. Lehet a hipózás miatt... 

Szóval nekiálltam a módszer megismerésének (értsd: Pinterest böngészés). Minden eszköz rendelkezésemre állt hozzá, belekezdtem. Persze előtte kipróbáltam egy másik pólón a dolgot, amin tökéletesen megjelentek a szívek. Több nyomdatípust is kipróbáltam, többek között sima radírgumit, ragasztópisztoly-patront, dekorgumit (kivágtam a formát, majd ráragasztottam egy parafadugóra). Végül ez utóbbi jött be a legjobban, szinte hihetetlen, hogy milyen könnyen lehetett vele nyomdázni hipóval is.
The stamp // A nyomda
Test tee // Próba felső

So I started bleach-stamping the shirt. Experimentally I stamped on a non-visible place with bleach. You can see the results on the picture below... My first thought was the fabric was too crinkly, so I stamped on a plain part. I was wrong... The bleach run apart on the fabric, caused big shapeless spots, instead of lovely little hearts... :( 


Szóval nekiálltam élesben a pecsételésnek. Próbaképp egy viszonylag nem látható helyre pecsételtem textilfestékkel, majd hipóval. Hát az alsó képen látható az eredménye... Első gondolatom az volt, hogy azért lesz ilyen alaktalan a pecsét, mert túl gyűrött azon a helyen az anyag... Ezért kipróbáltam élesben is. Sajnos csalódnom kellett... Bármennyire is igyekeztem, össze-vissza szétszaladt a hipó, formátlan, nagy pacákat kaptam cuki pici szívecskék helyett... :(
Yeah, it was so vexing, and I was disappointed too. I feel sorry for that wasted shirt, this was clearly a failure. I did not want to throw it away, so I tried a last thing on the shirt. I mixed bleach with water, and I hang the shirt's bottom into the bowl. The result was better than excepted: a pale pink- purple ombre coloring. The spots faded away too! Although I didn't get what I planed, in the end the refashion has had a really satisfying outcome. I really like my new shirt, lol! :)


Hát nem mondom, eléggé bosszantott a dolog és csalódott is voltam. Még azt a 100 Ft-t is sajnáltam, vagy még inkább a kárba ment felsőt, a kudarcot. Azért nem akartam kidobni, még egy utolsó próbát tettem az ing megmentésére. Egy lavórba hipós vizet engedtem, majd az inget félig-meddig belelógattam. Ez már jobban sült el: a végeredmény rózsaszínes lilás színátmenet lett, a pöttyök is eléggé elhalványultak. Végül nem azt kaptam, amit elképzeltem, de így is nagyon tetszik az ing. :)

Have you ever failed a DIY before? Write down in the comments below, or on Facebook!Te jártál már egy DIY projekttel hasonlóan? Írd meg alul a kommentekben vagy Facebookon! 


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése